Ροή Αναρτήσεων

Θωμάς Στεργιάτος απο Καραϊσκάκη στο agrotypos.gr: Για τον υπολογισμό του κόστους παραγωγής πρόβειου γάλακτος πρέπει να μετράμε και τους μήνες που τα ζώα μας δεν παράγουν!

              Στον τρόπο υπολογισμού του κόστους παραγωγής γάλακτος και ιδίως πρόβειου στέκεται, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Θωμάς Στεργιάτος, ένας μάχιμος αιγοπροβατοτρόφος, με μια άκρως παραγωγική και παραδοσιακή μονάδα, στο χωριό Καραϊσκάκης, του δήμου Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας.
       Όπως εξηγεί ο ίδιος «οι περισσότεροι συνάδελφοι, όταν διαπραγματεύονται με τις γαλακτοβιομηχανίες και τους τυροκόμους την τιμή και ερωτώνται από εκείνους, πόσο είναι το κόστος παραγωγής και με ποια τιμή θα είναι καλυμμένοι, δεν λαμβάνουν υπόψη τους μια άκρως σημαντική παράμετρο. Ότι δηλαδή ένα πρόβατο δεν παράγει γάλα όλο το χρόνο, παρά μόνο 7 μήνες».....



     Τους υπόλοιπους μήνες, όπως λέει ο έμπειρος κτηνοτρόφος από το Ξηρόμερο, μια περιοχή με αρκετές παραγωγικές μονάδες αιγοπροβατοτροφίας και όχι μόνον, «τα ζώα επί της ουσίας μας βάζουν μέσα οικονομικά, γιατί πρέπει να ταϊζονται, καθότι ζωντανοί οργανισμοί, αλλά χωρίς να παράγουν».
        «Συνεπώς», συνεχίζει ο κ. Στεργιάτος «όταν μιλάμε για τις τιμές, πρέπει να το λαμβάνουμε υπόψη μας αυτό, αφού είμαστε κτηνοτρόφοι πλήρους απασχόλησης και όχι ετερο-επαγγελματίες, όπως επίσης και την προσωπική μας εργασία, η οποία δεν λαμβάνεται υπόψη και η οποία είναι 365 ημέρες το χρόνο».
           Σύμφωνα με τον Θωμά Στεργιάτο, «το κόστος παραγωγής πρόβειου γάλακτος κυμαίνεται, όσον αφορά στην περιοχή του, πέριξ των 80-85 λεπτών το κιλό, οπότε με βάση αυτό, πρέπει να διαπραγματεύονται οι κτηνοτρόφοι».
            Ο κ. Θωμάς Στεργιάτος μας μίλησε και για τις επερχόμενες ενισχύσεις που εξήγγειλε το ΥπΑΑΤ για τους αιγοπροβατοτρόφους, τονίζοντάς μας τα ακόλουθα : «καλώς και εξήγγειλαν τις ενισχύσεις de minimis για τους αιγοπροβατοτρόφους, αλλά θεωρώ, ότι είναι άδικο, να μην πάρουν και οι πεδινοί. Συνεπώς, αν το ποσό είναι 30 εκατ. ευρώ, όπως λέγεται, νομίζω ότι πρέπει να αυξηθεί και να μπουν μέσα και οι πεδινοί. Βέβαια, να σημειώσω, ότι με 50 και 100 ευρώ ο κάθε κτηνοτρόφος δεν σώζεται και δεν πάει μπροστά η παραγωγική διαδικασία».

http://www.agrotypos.gr

Δραγαμέστο Νέα | Κατασκευή By web | Designed By WEBSMALL.EU

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.