Δεν υπάρχουν ακόμη αποφάσεις, αλλά εξετάζεται κάθε πιθανή λύση
Μπορεί η διαπραγμάτευση –σε επίπεδο επικαιρότητας- να έχει επισκιάσει το μείζον θέμα του μεταναστευτικού προβλήματος, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν προχωρά το σχέδιό της για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Εξάλλου το πρόβλημα λαμβάνει συνεχώς διαστάσεις, είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή η αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Τασία Χριστοδουλοπούλου το α’ τρίμηνο του 2015 παρατηρήθηκε αύξηση εισρροών μεταναστών κατά 469%. Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑγρίνιοCulture.gr εξετάζονται συγκεκριμένοι χώροι στην Αιτωλοακαρνανία για την φιλοξενία 5.500 μεταναστών, ανάμεσα στους οποίους και το παλιό νοσοκομείου Αγρινίου.
Χωρίς σε καμία περίπτωση να υπάρχουν επί του παρόντος ειλημμένες αποφάσεις, το κυβερνητικό σχέδιο εξελίσσεται ήδη με την εξέταση χώρων στην Αιτωλοακαρνανία, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό. Μέχρι στιγμής λοιπόν εξετάζεται η περίπτωση του στρατοπέδου στον Άγριλο Αμφιλοχίας, λύση που είχε συζητηθεί και το 2011 προκαλώντας τοπικές αντιδράσεις. Επίσης εξετάζεται η περίπτωση του στρατιωτικού αεροδρομίου στο Αγρίνιο, που μετά την κατάργηση και του αεροπορικού αποσπάσματος που λειτουργούσε, παραμένει σε αχρηστία έχοντας όμως εγκαταστάσεις φιλοξενίας. Ωστόσο για τη λύση αυτή υπάρχει τουλάχιστον ένα εμπόδιο, αυτό της απομάκρυνσης στρατιωτικού υλικού, που φυλάσσεται στο αεροδρόμιο από δυνάμεις της 131 ΣΜ του Ακτίου που έχει αναλάβει την εποπτεία και φύλαξη του χώρου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει η περίπτωση του παλιού νοσοκομείου Αγρινίου και αυτό γιατί η επιτόπια εξέτασή του από κλιμάκιο ανώτερων αξιωματούχων από το Υπ. Προστασίας του Πολίτη πριν δέκα μέρες περίπου έγινε κάτω από άκρα μυστικότητα, χωρίς να γνωρίζει το παραμικρό οποιαδήποτε εμπλεκόμενη υπηρεσία σε τοπικό επίπεδο, ούτε οι αυτοδιοικητικοί φορείς. Πράγμα που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προθέσεις που εκφράζονται επισήμως τόσο από το Υπ. Υγείας όσο και από την 6η ΥΠΕ για αξιοποίηση του χώρου σύμφωνα με τις προτάσεις της τοπικής κοινωνίας. Εξάλλου πρόσφατα ο Υπ. Υγείας Π. Κουρουμπλής σε συνάντηση που είχε με την δημοτική παράταξη του Δ. Τραπεζιώτη διαβεβαίωσε ότι «περιμένει τις προτάσεις της τοπικής κοινωνίας, των φορέων της πόλης για τους τρόπους αξιοποίησης του χώρου και των εγκαταστάσεων και αμέσως διατίθεται να υπογράψει την σχετική πράξη παραχώρησης»…
Είναι αυτονόητο εδώ να επισημάνουμε ότι η περίπτωση του παλιού νοσοκομείου Αγρινίου και η επιτόπια εξέτασή του από κλιμάκιο εξ’ Αθηνών είναι μονάχα στοιχεία που προκύπτουν από το ρεπορτάζ ως υπό εξέταση πιθανή λύση και δεν αφορά κατ’ ανάγκην κυβερνητική πρόθεση ή απόφαση. Εξάλλου στην παρούσα φάση, όπου εξετάζονται ενδεχόμενες λύσεις, είναι φυσικό στο τραπέζι να πέφτουν πολλές προτάσεις. Σημειωτέον ότι αναζήτηση χώρων που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως κέντρα φιλοξενίας μεταναστών γίνεται και στην περιοχή του δήμου Μεσολογγίου.
Χρήματα από Ε.Ε και… πιθανές αντιδράσεις
Από τη στιγμή πάντως που στην Ευρωπαϊκή Ένωση «λιμνάζουν» χρήματα που προορίζονται για την αντιμετώπιση και διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού κύματος, δεν θα αργήσει το κυβερνητικό σχέδιο να ξεδιπλωθεί… Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) σύμφωνα με απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου της «θα διεκδικήσει απευθείας για λογαριασμό των Δήμων μέρος των ευρωπαϊκών πόρων που πρόκειται να κατευθυνθούν στη χώρα, για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού». Όμως από την άλλη δεν αποκλείεται να υπάρξουν και αντιδράσεις από την πλευρά των δήμων που μέσω της ΚΕΔΕ απαιτούν «να προηγείται διάλογος και διευκρινήσεις πριν από κάθε απόφαση για το μεταναστευτικό ζήτημα και ιδιαίτερα για τη χωροθέτηση των προσωρινών χώρων φιλοξενίας». Ενώ σε κάθε περίπτωση θέτουν ως προϋπόθεση για τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο ζήτημα «να υπάρξει ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής για τους προσωρινούς χώρους φιλοξενίας, χρηματοδότηση της λειτουργίας και διασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού».
πηγη:agrinioculter